Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Camping:Όλα όσα χρειάζεστε για να εξοπλιστείτε


Αποφασίσατε να κάνετε κάμπινγκ για πρώτη φορά, και αναρωτιέστε τι (και κυρίως πόσα) θα χρειαστείτε; Εμείς είμαστε εδώ. Συγκεντρώνουμε τα επτά βασικά «κομμάτια» του κινητού σας παλατιού (η σκηνή σας είναι αυτή) για να μη σας λείψει τίποτα… αλλά να μην ξοδέψετε και τίποτα σε περιττές αγορές.

Εν αρχή ην η σκηνή
Το άλφα και το ωμέγα του κάμπινγκ, θα είναι το σπίτι σας για μερικές μέρες, οπότε διαλέξτε την προσεκτικά. Στο εμπόριο κυκλοφορούν άπειρες επιλογές, σε τιμές που ξεκινούν από… όσο θα έκανε ένα κοκτέιλ και φτάνουν μέχρι μια μικρή περιουσία. 
Τρεις είναι οι βασικοί κανόνες που θα πρέπει να έχετε στα υπ’ όψιν σαν βγείτε στον πηγαιμό για την καλοκαιρινή σκηνή των ονείρων σας: 
- Η σκηνή σας πρέπει οπωσδήποτε να έχει δύο εισόδους με κουνουπιέρες, για να δημιουργείται ρεύμα και να μην ξυπνάτε στις 6.00 το πρωί λουσμένοι στον ιδρώτα σε συνθήκες θερμοκηπίου.
- Το έτερο «οπωσδήποτε» είναι το αδιάβροχο ύφασμα της σκηνής ή της τέντας. Γιατί ο νόμος του Μέρφι λέει πως οι πιθανότητες να ξεσπάσει από το πουθενά αυγουστιάτικο μπουρίνι αυξάνονται κατά 50% όταν κάνεις ελεύθερο κάμπινγκ. Και το να προσπαθείς να κοιμηθείς σε βρεγμένη σκηνή είναι εφιάλτης χειρότερος κι από εκείνους που περιλαμβάνουν έντομα.
- Οι σκηνές δύο ατόμων χωρούν ακριβώς αυτό που υπόσχονται: δύο άτομα. Χωρίς τα πράγματά τους. Ενίοτε δε χωρίς καν τα στρώματα και τα sleeping bag τους. Οπότε, επιλέξτε μία σκηνή για τουλάχιστον ένα άτομο περισσότερο απ' όσα είστε.

Το sleeping bag

Ακόμα και αν στο σπίτι δεν σκεπάζεστε ούτε με σεντόνι, το βράδυ δίπλα στη θάλασσα θα το χρειαστείτε. Μην κάνετε το λάθος του πρωτάρη να το παραλείψετε. Ούτως ή άλλως, σχεδόν όλα τα sleeping bag που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι ελαφριά και άνετα, ειδικά σχεδιασμένα για τις αυγουστιάτικες νύχτες μας –κι ας δείχνουν ζεστά την ώρα που τα αγοράζετε, με 40 βαθμούς επί του αστικού τσιμέντου. Θα βρείτε πολλές και διαφορετικές επιλογές.


Το υπόστρωμα (ή στρώμα)
Κι εδώ υπάρχει ένας βασικός κανόνας: Δεν θα το χρειαστείτε μόνο αν στήσετε την σκηνή σας επάνω σε απαλή σαν πούδρα άμμο. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις (χώμα με τα αναπόφευκτα πετραδάκια του, παραλία με βότσαλα ή πλακόστρωτο οργανωμένου κάμπινγκ) θα χρειαστείτε υπόστρωμα (οι τιμές του οποίου κυμαίνονται στα 4-5€) ή για έξτρα άνεση και καλύτερο ύπνο στρώμα που φουσκώνει. Τουλάχιστον αν έχετε σκοπό να κοιμηθείτε παραπάνω από δύο ώρες και να μπορείτε να περπατήσετε την επόμενη μέρα.

Ο φωτισμός

Όσο ρομαντικές ψυχές και αν είστε, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να περπατήσετε στη σκοτεινή παραλία, θα χάσετε τον αναπτήρα/ το κινητό/ τη φωτογραφική μέσα στο χάος της σκηνής, θα χρειαστείτε, τέλος πάντων, λίγο φως. Ένα μικρό φαναράκι ή ένας φακός με μπαταρίες είναι ό,τι χρειάζεστε για να μην μείνετε στο σκοτάδι… αν δεν το θέλετε.

Το ψυγειάκι

Το γεμίζετε πάγο, το τοποθετείτε στη σκιά, και σας εξασφαλίζει δροσερό νερό και αναψυκτικά για δύο τουλάχιστον μέρες –αν, βέβαια, δεν πετύχετε 40 βαθμούς υπό σκιάν. Εναλλακτικά, αν έχετε σημείο… τροφοδοσίας κρύου νερού (ταβερνάκι, café, beach bar κλπ) κοντά στη σκηνή σας, το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα πολύ οικονομικότερο θερμός ή μια ισοθερμική θήκη μπουκαλιού.


Το… σαλονάκι σας 

Για τους πιο απαιτητικούς campers, που δεν ικανοποιούνται με την επιλογή της ολοήμερης… ξάπλας στην πετσέτα, αλλά και για όσους είναι πρόθυμοι να αυξήσουν λίγο το budget για χάρη της τέλειας οργάνωσης, η αγορά έχει προβλέψει τεράστια ποικιλία πτυσσόμενων επίπλων, με τα οποία μπορείτε να στήσετε ένα ωραιότατο σαλονάκι έξω από τη σκηνή σας.

Το μπάνιο

Αν δεν αντέχετε με τίποτα το αλάτι στο δέρμα και τα μαλλιά, η λύση σας είναι ο σάκος νερού, ή ντουζιέρα κάμπινγκ, επί το απλούστερο. Το μαύρο πολυέστερ από το οποίο είναι συνήθως φτιαγμένη αναλαμβάνει να κρατήσει ζεστό το νερό με το οποίο θα τη γεμίσετε, αρκεί να τοποθετηθεί σε σημείο όπου να τη βλέπει ο ήλιος.

πηγη:in2life.gr/ Ηρώς Κουνάδη






































































0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου