Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Γάλα: Πως να φτιάξετε μόνοι σας γάλα αμυγδάλου


Το γάλα αμυγδάλου είναι μια εναλλακτική πηγή πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων για όσους δεν θέλουν να πίνουν γάλα ζωικής προέλευσης ή έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
Αποτελεί σημαντική πηγή ασβεστίου, είναι ήπιο για το στομάχι και χωνεύεται πολύ εύκολα.
Τα 240 ml γάλακτος αμυγδάλου περιέχουν περίπου 30-40 θερμίδες, 2,5-3 γρ. λίπους, 1 γρ. πρωτεΐνης, 1 γρ. φυτικών ινών και πολλές βιταμίνες και μέταλλα.
Το γάλα αμύγδαλου περιέχει ακόρεστα λιπαρά που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά, καθόλου χοληστερίνη και καθόλου λακτόζη.

Περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα μαγγανίου, σεληνίου και βιταμίνης Ε. Το μαγγάνιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση των ενζύμων του σώματος.
Η βιταμίνη Ε προστατεύει τις μεμβράνες των κυττάρων καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες που τους προκαλούν ζημιά. Το κάλιο που υπάρχει στο γάλα αμύγδαλου βοηθά στην διατήρηση της φυσιολογικής πίεσης του αίματος.


Το γάλα αμύγδαλου είναι επίσης καλή πηγή φλαβονοειδών. Αυτό συμβαίνει γιατί παράγεται από την πολτοποίηση αμυγδάλων με την φλούδα τους. Η φλούδα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή που ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία και επομένως προστατεύουν από διάφορες καρδιακές παθήσεις.

Πώς θα το φτιάξετε

Για να το φτιάξουμε 750ml γάλα αμυγδάλου χρειαζόμαστε μόνο αμύγδαλα και νερό. Αν θέλουμε να το κάνουμε πιο γλυκό ή αρωματικό, μπορούμε να προσθέσουμε μέλι, βανίλια ή κακάο. Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
200 γρ. αμύγδαλα, ωμά με φλούδα
750 γρ. νερό
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ. μέλι
Βάζουμε τα αμύγδαλα να μουλιάσουν σε ένα μπολ για 10-12 ώρες. Βάζουμε στο blender τα αμύγδαλα, το μέλι και τα 750ml κούπες νερό ή λιγότερ αν το θέλουμε πιο πηχτό. Χτυπάμε 2 λεπτά. Το σουρώνουμε με ένα μεγάλο σουρωτήρι. Αποθηκεύουμε το γάλα αμυγδάλου σε μια γυάλινη κανάτα και το διατηρούμε έως 3 μέρες στο ψυγείο.


πηγη:onmed.gr /PastryDesigns/cibum.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου